Varför slängs maten? (part 2)
07.12.2019
Efter att ha läst part 1 är vi förhoppningsvis lite mer insatta i varför maten slängs. Som vi kunde se finns det många sektorer som är svåra att påverka som enskild konsument men det är viktigt att komma ihåg att man som konsument har en otrolig makt att kunna röra om i grytan - nämligen genom efterfrågan! Kolla bara in det otroliga vego-utbudet vi har i affärerna nu jämfört med tidigare. Så här kommer nästa checklista med vad vi som enskilda konsumenter och medborgare faktiskt kan göra:
- Var inte petiga i affärerna! Maten är sällan dålig för att den ser annorlunda ut. Våga stoppa ner de lite knaggliga morötterna, de fläckiga äpplena eller de ovanligt stora bananerna i varukorgen.
- Köp nedsatta frukt- och grönsakspåsar (tips: Mathem har en andrahandssorterad frukt och grönt-kasse som är superprisvärd!)
- Var inte rädd för att köpa/använda produkter som är nära/har passerat bäst före-datumet (tips: de är ofta nedsatta, vilken bonus!). Bäst före-stämpeln är endast en garanti från leverantören/producenten att varan håller samma kvalitet som den dagen den tillverkades.
- Planera en meny för hela veckan med recept och liknande och storhandla efter den.
- Planera veckohandlingar så att du endast införskaffar sådant du ska laga/äta under veckan - minska antalet spontanhandlingar.
- Gör regelbundna kylskåpscheckar så att du vet vad du har för mat i kylskåpet och inte glömmer bort sådant som håller på att bli dåligt.
- Frys in mat eller matlådor. Den mesta maten kan frysas in, t.ex. grädde, ost, frukt, grönsaker, bröd, kött, pasta och ris. Om du är osäker kan du alltid testa dig fram!
- Innan du slänger ett livsmedel, dubbelkolla först att det verkligen är dåligt genom att titta, lukta och smaka på det. Om det inte är dåligt var kreativ och ha ner det i en gryta, gratäng, smoothie, gröt etc.
Jag hoppas att de här tipsen gör din vardag något enklare. Tillsammans kan vi minska matsvinnet, men det börjar hos var och en av oss. Kom igen allihopa! :)
/Nina