Klimatfrågan


Matsvinn kontra matavfall 

Skillnaden mellan matsvinn och matavfall kan lätt förklaras genom att matavfall är all mängd mat som slängs medan matsvinn endast är den ätbara maten som slängs i onödan. 

Matavfall kännetecknar där igenom både komposter och den ätbara maten som slängs - därför är siffrorna för matavfall så mycket större än de för matsvinn. Matavfall är alltså summan av den icke ätbara maten och den ätbara maten som slängs tillsammans medan matsvinn endast består av mat som är fullt ätbar men slängs ändå.


Hushållets matsvinn 

Varje person i Sverige slänger 19 kilo ätbar mat årligen och varje år slänger hela Sverige mat som motsvarar ett utsläpp på 442 000 ton växthusgaser. Det kan jämföras med de årliga utsläppen från 360 000 bilar. 

2016 slängde svenskarna cirka 1,3 miljoner ton matavfall och 200 000 ton av det var ätbar mat, dvs. mat som slängdes i onödan. 2016 stod även hushållen för 75% av all matavfall i Sverige. 

Matsvinn är en stor del av miljöproblemet idag. Genom att minska ditt eget matsvinn hjälper du både din ekonomi och miljön. Du kan spara cirka 3000-6000 kronor per år genom att minska matsvinnet samtidigt som du värnar om miljön - bättre än så kan det inte bli.

Kika gärna på vår Svinntipsblogg för tips och råd om vad du kan göra och hur du kan tänka i vardagen för att minska ditt matsvinn! 


Varför slängs maten? (part 1)

De globala målens 12:e mål som innefattar hållbar konsumtion och produktion har som delmål att halvera matsvinnet globalt per person i butik och konsumentkedjan samt även förluster efter skörd.

Av all mat som produceras slängs 1/3, helt sinnes eller hur? Några av de anledningarna till att maten slängs är bland annat:

  • Efter skörd sållas stora mängder frukt och grönsaker bort redan från start. De uppfyller inte kriterierna som behövs för att de ska få lämna åkern, det kan vara fel färg, fel storlek m.m.
  • I mindre utvecklade länder försvinner stora mängder av skörden genom otillräckliga lagringsmöjligheter som gör att maten förstörs och blir dålig fortare.
  • Väl i butikerna slängs det ännu mer som en konsekvens av ett allt mer perfektionistiskt konsumentbeteende som kräver att frukt och grönt ska se ut på ett visst sätt, att hyllorna ska se proppfulla ut och att all mat ska uppfylla högsta standarden.
  • Bäst före-datum och lagstiftning gör det svårt att kunna sälja/skänka varor som passerat bäst före-datum stämplar.
  • Även inom skolkök och restaurang slängs stora mängder mat då det är svårt att spara/lagra/ge bort/svårt att planera.
  • Inom de privata hushållen slängs mycket mat av många olika anledningar bland de vanligaste är att maten hinner bli dålig, lagat för mycket mat, passerat bäst före-datum mycket spontanhandling, sista förbrukningsdagen har hunnit passera, dålig planering, rester slängs istället för att ätas upp m.m.

Som ni kanske märkt är detta en "part 1" vilket självfallet betyder att ni kommer få en "part 2" för vad är en massa information om man inte kan göra något åt det? Stay tuned :) (finns här på svinnbloggen)

© 2019 SvinnTipset, Uppsala universitet
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång