Slänger var fjärde matkasse
I Sverige slänger vi 200 000- 500 000 ton ätbar mat varje år. Detta innebär att vi slänger var fjärde matkasse och totalen landar på 129kg matavfall per person och år. Detta tycker vi är anledning nog att öka medvetenheten kring mathållning och vad varje enskild individ kan göra för att minska sitt matsvinn. Exempelvis kan en tvåbarnfamilj spara 6000kr per år om familjen minskar sitt svinn. En förändrad medvetenhet är bra både för din egna plånbok och miljön.
Under 2015 lanserade Coop en kampanj där man ville avstigmatisera "fula grönsaker" för att minska matsvinnet. Stora mängder krokiga och till utseendet avvikande grönsaker slängs i Sveriges matbutiker trots att de går utmärkt att äta. Coop satte ned dessa grönsaker med 25% som både är ekonomiskt och ekologiskt hållbart. Ni kan läsa mer om detta här.
Här kommer SvinnBloggens första tips. Coops egna informationsvideo om knasiga grönsaker. Vi vill verkligen påverka konsumenbeteendet och trycka på konsumentmakten varje enskild konsument besitter och vilken skillnad ni kan göra om ni använder den rätt.
10 tips hur du minskar ditt matsvinn i hemmet
- Ha riktigt kallt i kylen. 4-5 grader är lagom för att maten ska hålla längre.
- Ta ett kort med mobilen innan du går och handlar. Då kan du enkelt se vad som finns hemma och slipper riskera att köpa sådant som redan finns hemma.
- Lägg inte upp för mycket mat på tallriken. Då minskar risken att du måste slänga mat som inte blivit uppäten. Resterna (som är kvar i tillagningskärlen) kan du göra matlåda på till dagen efter.
- Strunta i frukostbuffén. Bre dina mackor och häll upp yoghurten i skålen innan du börjar äta. Då behöver inte frukostvarorna stå framme i rumstemperatur lika länge. Och stäng kylskåpet medan du donar!
- Det finns en anledning till varför vissa varor är förpackade och låt förpackningen vara på. Det är nämligen så att frukt och grönt utsöndrar etengas som påskyndar mognadsprocessen. Om frukt och grönt ligger nära varandra kan de ruttna fortare.
- Ha inte potatis och lök nära varandra, då gror potatisen fortare.
- Bananer och tomater trivs inte i kylskåpet. Och ett annat tips är att sätta plast på bananklasens översta del för att de ska hålla längre.
- Trötta salladsblad, rotfrukter och selleri piggnar till i iskallt vatten. Ställ gärna in en bunke/glas tillsammans med grönsakerna och vatten i en timme så är grönsakerna som nya igen.
- Frys in mer! Det går jättebra att frysa in kokt pasta, ris, bönor, äggvita, färska örter och lök. Precis som med frysta bär förlänger man livstiden på råvarorna. Skär ned skruttiga bananer i slantar och ha i smoothies eller gör bananglass.
- Lita på dina underbara sinnen! Lukta, känn och smaka på råvarorna innan du kastar.